Viral Isu Fauzi Nawawi, Kni Giliran Lisa Surihani & Daiyan Trisha Tmpil Luah Ssuatu..’

Melihat klip video bual bicara yang viral di media sosial dengan topik perbualan berkaitan babak ro.g.ol dijadikan bahan lawak dalam rancangan tersebut, membuatkan ramai selebriti wanita seperti Lisa Surihani dan Daiyan Trisha mula bersuara tentang isu itu.

Mahu Orang Ramai Sedar 

Pelakon dan aktivis kemanusiaan, Lisa tampil memberi pandangannya tentang isu ro.go.l yang dijadikan sebagai bahan jenaka dalam sebuah rancangan televisyen tempatan.

Menurut Lisa, membenarkan b.abak ro.g.ol dijaja sedemikain seperti a menormalisasikan ke.ga.nasan se.ks.ual terhadap wanita. Dalam masa yang sama,mereka yang  bercakap seperti itu dalam sebuah rancangan juga menunjukan betapa rendahnya moral dan akhlak dalam diri.

Foto – Instagram @lisasurihani

“Kita harus sedar keseriusan hal ini.

Membenarkan ba.b.ak ro.go.l di glamorkan dan menormalisasikan ke.gan.asan se.ks.ual terhadap wanita melampaui batas garisan.

Berbual tentang hal tersebut dengan adab begitu, bercakap tentang KURANGNYA kesedaran bagaimana SA.LAH.NYA hal ini.

Anak kita telah diajar, INI TIDAK BAIK.

Allahu, tolong maafkan kami. Seperti dikatakan oleh Ustazah semalam, salah satu kebimbangan Nabi kita adalah keru.ntuhan moral dan keru.ntuhan akh.lak.

Kita telah ga.gal untuk melihat dan memberitahu mana betul dari salah.” Luah Lisa

Daiyan Kec.ewa Hal Sama Kerap Kali Berulang

Bagi Daiyan pula,dia turut menyuarakan rasa kec.ewanya di Instagram. Menurut Daiyan, hal seumpama ini telah beberapa kali terjadi di dalam industri. Pelakon dan penyanyi ini juga mengatakan isu tersebut sudah lama berakar umbi dalam kalangan masyarakat dan menyifatkan ia sebagai perbuatan yang menj.iji.kan.

Foto – Instagram @daiyantrisha

“Terkubur dengan kerja dan ambil masa seketika hari ini bila saya akhirnya lihat video te.ruk itu.

Kenyataannya men.gecew.akan.

Apa yang lebih mengec.ewa.kan adalah bagaimana kerapnya isu ini berulang. Bagaimana kita menyelesaikannya.

Ianya telah berakar umbi dalam masyarakat kita, ianya menj.ijik.an untuk tanganinya. Ya Allah tolong permudahkan.” Luah Daiyan

Bersembang tentang isu bab.ak r.ogo.l dan dijadikan sebagai topik bahan jenaka, bukanlah perbuatan yang baik. Sebaliknya ia menunjukan individu atau kelompok tersebut, kurang sen.sitif tentang isu tersebut. Jangan normalisasikan ‘rape talk’, ia bukan tajuk sesuai untuk dijaja dan dibualkan kepada umum.

 

Apa kata anda? Jangan Lupa Komen Yg Baik-Baik Sahaja Okey.

Sumber: Murai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *