“Sya skit mnahan luka dlam, Sya susah nk brgerak..” – Emma jelaskan keadaan trkini drinya & Emma ad mnta sesuatu dri orng rmai..

Tiga minggu selepas pemb.edahan kan.ser perut yang dialaminya, pelakon Emma Akma, 52, tampil memaklumkan perkembangan terbaharu menerusi di media sosial.

Menurut Emma atau nama sebenarnya Noorakma Yunus, dia sebenarnya mempunyai banyak perkara yang nak dikongsi dengan peminatnya, namun terbatas aki.bat masih dalam pemulihan.

Foto: IG

“Saya nak tunjukkan gambar ketum.buhan yang keluar dari perut saya. Dan saya nak beritahu keputusan daripada pembe.dahan itu bila ketum.buhan dikeluarkan.

“Makmal pun dah buat ujikaji. Saya nak kongsikan apa yang saya lalui setiap hari. Banyak sebenarnya yang saya nak kongsikan, tapi saya perlukan masa.

“InsyaAllah, saya akan bagi nanti sedikit demi sedikit. Cuma, pada ketika ini saya gaga.hkan diri untuk kemaskini sedikit perkembangan diri saya,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by -emma akma yunus- (@emmaakma)

Emma berkata, doktor memaklumkan dia memerlukan masa sekitar tiga bulan untuk pulih sepenuhnya seperti dahulu.

“Prosedur itu macam orang dalam pantang. Sekarang baru tiga minggu. Maknanya ada banyak masa lagi yang saya perlu rehat betul-betul.

“Bila kita melakukan pembed.ahan abdomen iaitu dari atas menegak ke bawah, sebenarnya apabila kita dah berada di rumah, ubat tahan s.akit dalam badan dah habis keluar, ia amat sak.it.

“Saya sak.it menahan luka didalam. Saya su.sah nak bergerak. Bila kita nak bergerak, contohnya nak duduk dan kena bangun, kita memerlukan urat otot yang kuat dibahagian perut,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by -emma akma yunus- (@emmaakma)

Emma turut mengakui agak letih apabila mahu bercakap. Katanya dia jadi lemah dan sebab itu bila dah dua minggu di rumah baginya lebih selesa banyak mendiamkan diri.

“Masa saya banyak habis dengan baring dan duduk. Bukan saya tak terfikir, hari-hari saya fikir kenapa tak kemaskini sedangkan semua orang yang ambil berat berkenaan saya, tentu nak ambil tahu mengenai  saya selanjutnya.

“Setakat ini alhamdulillah, saya dah makin boleh serasi dengan sa.kit ini. InsyaAllah bila saya dah betul-betul kuat sedikit lagi, saya akan kongsikan apa yang harus saya beritahu kepada kalian semua,” katanya.

Terdahulu, Emma bersyukur apabila jumlah sumbangan untuk menanggung kos pem.bedahan kan.ser perutnya sudah mencecah lebih RM20,000 sehingga membolehkan dia menjalani pembe.dahan pada 12 Ogos lalu.

Sumbangan menerusi akaun banknya itu semakin meningkat selepas penderitaannya mendapat liputan media. Malah, beberapa rakan artis turut tampil memberi bantuan kepadanya.

Pelakon drama Gerak Khas: The Finale ini paling terharu apabila netizen sudi menyumbang secara ikhlas biarpun serendah RM1.

Emma sebelumnya tampil merayu bantuan orang ramai selepas disahkan meng.hidap kanser perut serta ketumbuhan cyst sebesar saiz bola sepak. Dia mengakui buntu kerana pemb.edahan segera ketum.buhan itu memerlukan kos sebanyak RM50,000.

 

Apa Pendapat Anda? Jangan Lupa Komen Yg Baik-Baik Sahaja Okey.

Sumber: CARI

Sumber: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *