“Sdar-Sdar Trbaring Ats Jalan” – Mngsa Tnah Rntuh Di Pahang Dedah Detik Kejadian..

Terdahulu, terjadi sebuah kejadian tanah run.tuh di Jalan Sungai Palas menghala jalan utama Brinchang susulan hujan lebat pada Khamis lalu.

Menurut Sinar Harian, seorang wanita maut tetim.bus dalam run.tuhan tanah manakala suami dan dua orang anak perempuannya terselamat.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Cameron Highlands, Zulraime Seman berkata, mang.sa, K.Vijaya, disahkan mening.gal dunia di lokasi kejadian.

Keadaan rumah mang.sa ketika kejadian.Tambahnya, hujan lebat selama dua jam dipercayai telah menyebabkan pergerakan tanah di bahagian atas hingga mengaki.batkan rumah roboh dan dihayutkan air.Mang.sa tanah run.tuh kongsi detik cemasMenurut mang.s.a, dia yang ketika itu sedang tidur tidak mengetahui apa yang berlaku dan hanya menyedari dirinya sudah terbaring di luar rumah.

Saya tak tahu apa yang berlaku kerana sedang tidur, sedar-sedar sudah terbaring atas jalan bersama timbunan barang yang banyak.

Mang.sa, R Kalaiarasi, yang merupakan seorang guru tadika antara dua yang terselamat dalam kejadian yang berlaku pada 3.30 petang.

Kalairasi berkata, dia terdengar bunyi yang sangat kuat seakan gu.ruh sebelum kejadian dan hanya menyangka ia hanyalah hujan lebat biasa.

Baru sekejap saya terlelap dan sekelip mata semuanya berlaku. Kemungkinan kami semua tercampak ke jalan.

Ketika kejadian saya tidur di dalam bilik manakala kakak dan emak sedang berehat di bahagian ruang tamu

Berjaya tarik tubuh kakak

Tambahnya lagi, dia berjaya menarik keluar tubuh kakaknya yang berada di bawah timbunan di atas jalan kira-kira 15 meter dari lokasi rumah, namun tidak menemui ke.libat ibunya.

Saya tarik kaki yang tersang.kut ditimpa barang sambil me.nangis dan men.jerit memanggil emak, tetapi tiada sahutan, sebaliknya kakak yang berada di bawah saya yang menya.hut.

Saya bantu kakak untuk bangun dan kami segera berlari keluar ke tempat yang selamat kerana run.tuhan tanah masih berlaku.

Menurutnya, hanya mereka bertiga sahaja berada di dalam rumah selepas bapanya keluar menyambung tugasan sebagai pemandu teksi.

Saya segera mencari bantuan dengan menahan sebuah kereta pelancong yang kebetulan melalui kawasan berhampiran untuk meminjam telefon bimbit dan menghubungi suami kakak.

Tambahnya lagi, terdapat seorang pekerja kebun warga Bang.ladesh yang menyedari kejadian itu dan berlari ke jalan utama untuk meminta pertolongan orang ramai.

 

APa Pendapat Anda? Jangan lupa Komen Yg Baik-Baik Sahaja Okey.

Sumber: OhMedia

Kredit: Sinar Harian I Kosmo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *