[VIDEO] “Negara Johor dlanda udara beracvn” – Penc3maran Udara Brpunca Dripada..

JOHOR BAHRU – Tragedi pen.cema.ran udara aki.bat pembua.ngan sisa tok.sik di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang yang menyebabkan ribuan penduduk termasuk pelajar sekolah mengalami se.sak na.fas dan mun.tah pada tahun 2019 kembali berulang.

Kali ini pence.maran berlaku di Kampung Baru Sri Aman, Kempas di sini yang mengaki.batkan empat wanita dikejarkan ke hospital kerana se.sak na.fas, mun.tah-mun.tah dan dua daripada mereka peng.san aki.bat terhidu bau bahan kimia ketika berada di rumah malam kelmarin.

Kesemua mang.sa berusia antara 22 hingga 49 tahun itu dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail dan Hospital Sultanah Aminah di sini untuk rawatan lanjut.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.30 malam itu, seramai 128 penduduk daripada 37 keluarga di kampung ter.babit turut dipindah.kan ke Balai Raya Kampung Sinaran Baru di sini untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Pasukan HAZMAT melakukan pemeriksaan di tali air yang menjadi lokasi pen.cemaran bahan ki.mia dikesan.

Jarak di antara Sungai Kim Kim dan Kampung Baru Sri Aman sejauh kira-kira 40 kilo­meter.

Seorang penduduk, Hafiz Badrul Hisham, 37, mendak.wa, kejadian itu mula dikesan kira-kira pukul 8.30 malam selepas bau yang menyesak.kan na.fas menyelubungi persekitaran kampung.

Menurutnya, bau yang kuat seakan-akan bau petrol itu menyebabkan mereka yang terhidunya akan berasa mual, loya dan sukar ber.nafas

“Ketika kejadian saya berada di luar rumah, secara tiba-tiba saya terhidu satu bau yang amat tidak menyenangkan.

“Jadi, saya tergerak hati untuk mencari puncanya sama ada datang dari stesen minyak berhampiran. Semakin lama, bau itu makin kuat. Ketika itu, saya lihat ramai jiran sudah keluar rumah kerana mungkin mereka juga tergang.gu dengan bau tersebut.

“Saya ternampak seorang wanita sudah batuk-batuk sebelum dia tiba-tiba peng.san. Saya telah membawanya masuk dalam rumah sementara me­nunggu anggota bomba tiba,” katanya ketika ditemui semalam.

A. Khalid Muslim, 70, pula memberitahu, bau busuk yang dapat dihidu sehingga awal pagi semalam menyebabkan ramai yang se.sak na.fas.

Katanya, beberapa penduduk termasuk dirinya sendiri dapat menghidu bau han.git yang kuat seperti tayar dibakar.

“Kami kemudian cuba mencari punca sebenar bau busuk tersebut sebelum ternampak kepulan asap keluar dari tali air berdekatan kampung.

“Kami pergi ke tali air itu dan ketika menyuluh lampu ke dalam air, kami nampak ikan serta labi-labi sudah mati dan terapung. Kami juga semakin sukar untuk ber.nafas semasa berada di kawasan itu,” ujarnya.

VIDEO:

@kosmoonlineEmpat suspek ditahan buang sisa toksik dalam tali air di Kampung Baru Sri Aman, Kempas, Johor Bahru hari ini. Satu dipindahkan selepas terhidu bahan kimia itu. #kempas #bahankimia

♬ original sound – Kosmo!

Apa pendapat Anda? Jangan Lupa Komen Yg Baik-Baik Sahaja Okey.

Sumber: KOnline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *