Lama Tak Keluar TV, Lan Pet Pet Kini Mulakan Tugas Sebagai Pembantu Peguam

SeIepas tujuh bulan ‘bertapa’ mencari ilmu untuk kerjaya baharunya, pelawak yang juga anggota kumpulan Senario, Mazlan Ahmad atau Lan Pet Pet memulakan tugas pertamanya sebagai pembantu peguam di syarikat guaman yang mengendalikan kes jnayah di Kompleks Mahkamh Alor Setar, hari ini.

MazIan, 52, berkata, dia mengambil masa tujuh bulan semata-mata untuk berlatih dalam selok-belok perkerjaan baharunya itu dengan mempelajari etika berpakaian, bercakap dan juga ketika berada di dalam kamar mahkamh.

” Setiap perjalanan dalam hidup perlukan latihan yang akan membuatkan kita lebih mahir dalam sesuatu bidang yang ingin diceburi.

” Sepanjang tujuh bulan mengharungi latihan, saya kini sudah lulus dan ini hari pertama memulakan tugas sebagai pembantu khas syarikat guaman,” katanya.

Menurutnya, jika selepas ini ditawarkan memegang watak sebagai peguam dalam filem atau drama, dia pasti tidak akan menolak malah mengakui dapat menjiwai watak diberikan dengan sepenuh hati.

” Sebelum ini, saya banyak menonton filem terutama Bollywood yang mengsiarkan kisah kehidupan atau berkaitan peguam di mahkamh dan ini membuatkan saya tertarik mememgang watak peguam sekira mendapat tawaran.

” Mungkin ramai lihat perwatakan saya sebelum ini agak gila-gila namun sekiranya ditawarkan karakter peguam selepas ini, saya yakin dapat membawa watak itu dengan baik,” katanya.

Sahabat sejak kecil namun terpisah sejak 25 tahun lalu

Sementara itu, Peguam Datuk Dr Aswandi Hashim dari Aswandi Hashim & Co berkata, tempoh tujuh bulan yang diberikan kepada Mazlan digunakan sebaik mungkin pelawak terbabit untuk menyesuaikan diri dengan kerja barunya.

Beliau berkata, mereka sebenarnya adalah sahabat sejak kecil namun terpisah sejak 25 tahun lalu disebabkan sibuk dengan kerjaya masing-masing.

” Pada peringkat ini, Mazlan dianggap sudah lulus, namun saya memberikannya kontrak setahun buat dia untuk lebih mendalami selok belok undang-undang.

” Mazlan memberitahu dia memang minat dengan undang-undang, namun tidak menemui orang sesuai untuk mengajarnya dan disebabkan itu saya memintanya menjalani latihan terlebih dahulu selama tujuh bulan,” katanya.

Aswandi berkata, pihaknya juga turut terbabit dalam syarikat konsultansi yang memberikan latihan kepada orang ramai berhubung isu perundangan dan Mazlan bertuah kerana dia diberi tanggungjawab sebagai moderator dalam satu kursus yang akan dijalankan nanti.

” Sebelum ini, ada pelawak ditugaskan sebagai moderator untuk ceramah agama jadi apa salahnya jika Mazlan diberikan ruang mejadi moderator kursus undang-undang.

” Sedikit sebanyak ilmu yang ada padanya diharap membolehkan dia mengendalikan kursus terbabit dan saya juga lihat apa yang dilakukan Mazlan kini adalah sebahagian pelan persaraan buat dirinya,” katanya.

Fakta menarik Lan Pet Pet

Dilahirkan pada 20 Mei 1969, pemilik nama sebenar Mazlan Bin Ahmad ini memulakan kerjaya dalam bidang hiburan semenjak beliau menyertai program realiti lawak Sinaran Pasport Kegemilangan terbitan TV3 di tahun 1990-an.

Selepas berjaya menduduki tempat teratas dalam sayembara tersebut, beliau telah ditawarkan untuk menyertai sitkom pentas yang disiarkan di TV3, Senario.

Tidak lama kemudian, Senario telah dijadikan sebuah kumpulan lawak. Mazlan dan anggota lain kemudian telah merakamkan album yang lirik lagu-lagunya berunsurkan lawak.

Beliau memulakan kerjaya beliau dalam bidang perfileman pada tahun 1999 melalui filem Senario The Movie arahan Aziz M. Osman bersama rakan-rakan Senario yang lain sebagai diri beliau sendiri, watak Mazlan.

Lan Pet Pet pernah singgah makan di nasi kukus Syed dan nasi kandar Daniel di Sik. Beliau juga gemar makan di koey tiaw theng di Pekan Sik.

Beliau telahpun mendirikan rumah tangga bersama Ruby Che Wan pada 20 Ogos 2008. Bersama isterinya, beliau telah ke Tanah Suci untuk menunaikan Haji pada tahun 2017, bertepatan dengan pada hari ulang tahun perkahwinannya.

Beliau pernah menjadi mangsa berita p.alsu di media sosial yang bertajuk ‘Al-Fatihah, takziah pelawak Senario Lan Pet-Pet’ yang telah disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Ini mengakibatkan beliau terkilan kerana mendatangkan rasa cemas pada ibunya.

Beliau juga pernah bergadvh dengan seorang pakgad dan akhirnya bermaaf maafan sambil menc.ium pak guard tersebut dan memaklumkan beliau mahu menanggung kos umrah buat pak guard tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lanpetpet (@lanpetpet)

umber:hmetr0 via mj

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *