Anggota Apm Men1nggal Selepas Bantu Peng3bumian Jen3zah C0v1d-19, ini Sebabnya.

Alor Setar: “Biasanya arwh akan mempelawa diri jika ada 0perasi membabitkan mencari dan menyelamat (SAR) di gunung sebab dia suka aktiviti mendaki gunung.

“Tetapi, kali ini dia lebih suka terbabit dalam pengurusan je.nazah dan tak pelawa diri untuk turut serta dalam operasi tra.gedi kepala air di Gunung Jerai, baru-baru ini.

“Itu yang saya nampak perubahan pada angg0ta saya, Muhamad Zikry Zafuan, 20, yang me.ning.gal dunia dalam ke.malan.gan hari ini,” kata Pegawai Pertahanan Awam Daerah Kuala Muda, Kapten (PA) Azhar Ahmad, hari ini.

Azhar berkata, mangsa yang sudah tiga tahun bertugas dalam Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kuala Muda ma.ut selepas terbabit dalam kema.lan.gan di simpang empat lampu isyarat Pusat Latihan Agensi Anti Da.dah Kebangsaan (AADK) Kuala Muda pada 4 petang hari ini.

ANGG0TA APM Kuala Muda ma.ut selepas terbabit kema.lan.gan di simpang empat Pusat Latihan AADK Kuala Muda, hari ini. FOTO ihsan APM

Katanya, ketika keja.dian, mang.sa dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani dengan menunggang motosikal selepas selesai menguruskan pengebumian jena.zah Co.vid-19 di Kampung Bukit Selambau.

“Arwh sepatutnya meneruskan tugasan di Pusat Kawalan Operasi Daerah (PKOD) syif kedua pada 4 petang hingga 12 tengah malam ini.

“Tak sangka kema.lan.gan itu mera.gut nya.wa.nya selepas motosikal ditungganginya ber.lang.gar dengan sebuah treler menyebabkan dia pa.rah di bahagian badan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

“Semoga Allah memberkatimu wahai sahabat dan segala jasa baktimu kepada masyarakat akan diberi pahala yang setimpal serta ditempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman.”-Tulisnya Apm Pendang

Azhar berkata, jena.zah mang.sa dihantar ke H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH) di Sungai Petani untuk tindakan lanjut.

Katanya, arw4h seorang yang rajin dan mereka di APM Kuala Muda kehil.angan seorang anggota yang rajin.

Sumber:hmetro via Apm Pendang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *