“Bukan nak berg4duh tapi saya berj4ngkit daripada orang dah v4ksin” – Oktovia Manrose minta jangan diskr1minasi, v4ksin hanya pilihan… tak wajib

KEPUTUSAN segelintir pihak memilih untuk tidak menerima s.untikan v.aksin C.ovid-19 atas pelbagai sebab menjadi topik perbualan hangat netizen di laman sosial.

Salah seorang selebriti yang turut tertarik memberi pandangan mengenai isu ini ialah pelakon Oktovia Manrose.

Oktovia atau nama sebenar Wan Syamira Putri Oktovia Wan Syahman, 30, berpendapat setiap individu mempunyai hak untuk membuat keputusan dan menentukan apa yang terbaik dalam hidup mereka.

“Alhamdulillah Allah bagi mudah… semoga kita semua dapat hak masing-masing. V.aksin atau tidak div.aksin… kita ada hak untuk teruskan hidup macam biasa, jangan ada double standard.

“Maksud double standard tu daripada kita sesama sendiri, janganlah sampai berpecah-belah kerana ada yang tak div.aksin. Dia ada alasan sendiri kenapa tak nak v.aksin dan kita kena hormat keputusan masing-masing.

oktovia 4

Oktovia memberi pandangannya berhubung isu v.aksin.

“Va.ksin tidak wajib dan v.aksin bukan penentu kita sihat. Allah bagi sihat. Allah bagi selamat dan yakinlah pada Allah… jadi semua yang dah v.aksin atau tidak, prosedur operasi standard (SOP) tetap kena jaga dan kita semua berhak hidup macam biasa. InsyaAllah,” katanya.

Pelakon drama Cinta Tiada Ganti ini menulis pandangannya itu menerusi ruangan komen di Instagram @mstaronlineofficial pada Selasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Ia merujuk kepada artikel bertajuk “Siapa kata tanpa dua dos tak boleh dine-in” – Suami isteri a.nti v.aksin tayang berjaya bawa anak makan di kedai, anggap Allah bagi mudah.

Dalam pada itu, kakak kepada pelakon Aprena Manrose ini menegaskan komen yang ditulis itu bukan bermaksud dia menyokong kumpulan a.nti v.aksin.

Sebaliknya, dia hanya mahu masyarakat lebih terbuka menerima pendapat orang lain dan tidak berpecah-belah hanya kerana bercanggah pendapat.

oktovia 2

Oktovia memberitahu dia kini sudah berhijab penuh.

“Anti v.aksin hanya untuk orang yang mengh.asut orang untuk tidak div.aksin, adakah saya mengajak orang untuk tidak ambil v.aksin? Tidakkan? Baca balik komen itu. Sekali lagi saya cakap v.aksin tidak wajib, be open sikit.

“Kita semua sama-sama tawakal pada Allah. Va.ksin atau tak semua berusaha tawakal pada Allah. Saya pun berusaha juga tapi v.aksin hanya satu pilihan dan tidak wajib.

“Saya tak nak kita berpecah belah sesama Islam, cuma fahamkan kenyataan saya itu mengenai hak masing-masing. Saya bukan nak berg.aduh… just to let you guys know saya berj.angkit daripada orang yang div.aksin ya, tapi Alhamdulillah 10 hari k.uarantin (sekarang) sihat,” katanya menjawab beberapa soalan pengikut mStar.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *