“adakah saya juga bakal menyusul,” – Fazli Zainal Kngsi Detik Hit4m Dij4ngkiti C0vid-19

KUALA LUMPUR: Penyanyi Fazli Zainal, 43, beransur pulih selepas hampir tiga minggu menjalani rawatan di H0spital Ampang akib4t C0VID-19.

Bagaimanapun, Fazli berkata, dia belum mampu bernafas sendiri, sebaliknya bergantung dengan bantuan 0ksigen.

“Paras oksigen saya turun sehingga 75 peratus ketika mula dimasukkan ke h0spital. Bagaimanapun, kini, paras oksigen sudah melebihi 97 peratus dan tidak memerlukan dua 0ksigen seperti sebelum ini.

“Saya baru selesai menjalani ujian imbasan paru-paru dan hati bagi melihat berapa peratus kerosakan berlaku. Keputusan dijangka akan keluar, beberapa hari lagi. Insya-Allah, sekiranya keadaan baik, mungkin saya boleh keluar h0spital, minggu depan.

“Cuma, sekarang ini pergerakan masih terbatas, solat pun hanya ditunaikan atas katil secara berlunjur, manakala wuduk hanya menggunakan botol semburan kerana saya tidak larat berdiri.

“Lagipun saya masih perlu memakai oksigen sepanjang masa, jika buka pun sekejap, kemudian saya perlu lekas-lekas pakai semula,” katanya kepada BH Online.

Penyanyi lagu Harapan itu berkata, dia bersyukur dikelilingi rakan sangat prihatin dengan keadaannya, malah menerima pelbagai makanan tambahan, sunnah dan juadah dihantar ke hospital.

“Namun, paling penting adalah titipan doa dan majlis bacaan Yassin yang dianjurkan oleh kenalan yang ingin melihat saya kembali sihat seperti biasa.

“Doa dan bacaan Yassin yang dihadiahkan teman menjadi sumber kekuatan. Saya akui, ada ketikanya saya tidak kuat, lebih lagi, ketika Allahyarh4m Siti Sarah Raissuddin men1nggal dunia.

“Ketika itu, semangat saya hil4ng, tambahan pula ada pengikut laman sosial ‘tag’ nama saya pada berita pemergian a.rwah. Lagilah, saya t4kut sehingga saya terfikir adakah saya juga bakal menyusul,” katanya.

Keadaan Fazli agak kritik4l ketika mula dimasukkan ke H0spital Ampang.

Fazli berkata, dia tidak fikir perkara lain, selain kem4tian pada waktu itu.

“Jika pergi, saya harap terlepas daripada s.ekksa4n kubvr. Jadi, saya buat keputusan menutup telefon dan tidak mahu membaca benda bukan-bukan.

“Bagaimanapun, berkat doa keluarga dan rakan, saya beroleh kembali bersemangat. Saya banyakkan mendengar ayat suci al-Quran dan boleh dikatakan 24 jam saya mendengarnya di telefon bimbit,” katanya.

Katanya, dia merasakan seakan diberikan peluang kedua untuk hidup, justeru enggan mensia-siakannya.

“Saya bersyukur Allah bagi peluang kedua buat saya. Saya anggap apa yang berlaku tegur4n Allah supaya tidak terus lalai dan leka. Paling penting, jaga solat pada awal waktu.

“Tiada panggilan penting selain panggilan Allah,” katanya akan muncul dengan single baharu selepas hampir empat tahun tiada karya baharu.

Single berjudul Mantan Yang Terluka ciptaan Ajai dan lirik oleh Ahmad Fedtri Yahya. Kali terakhir finalis program Gegar Vaganza musim pertama itu muncul dengan single Kurnia bersama Bob Yusof pada 2017.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fazli Zainal Full (@fazli_zainal)

Sumber:bharian

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *